Tuesday, June 7, 2011

masak lemak otak + bunga kantan

Penah makan otak?
otak-otak pernahlah kan.
Tapi ni otak betul punya.
Kalau ikutkan empunya diri ni, dulu-dulu geli nak nak makan kalau orang hidang.
Yelah! takde bende lain ke nak dimakan?
Tapi lepas family buat lembu korban dua tahun lepas, Mak ada masakkan masak lemak cili api otak lembu ni.
Takut geli-geli tapi perut sangat lapar. Try jugak. Wah! sedaplah.
Lepas tu dua 3 kali lalu SPAR nampak dorang jual...beli sekali.



- 1 otak, bersihkan. takyah potong
- segenggam cili api
- 1sb serbuk kunyit
- 1 kotak santan
- 2 bunga kantan. hiris
- 2 keping asam gelugur
- sedikit air ikut kepekatan kuah
- garam secekup rasa

cara,
-blend garam + cili api + serbuk kunyit sampai hancur
-gaulkan dengan otak+sedikit air, didihkan cili atas api kecil sampai masak,
-curah santan.
-lepas mendidih + bunga kantan dan asam gelugor.


pssst~ tengah makan tiba2 terbayang otak cadaver kat bejai. ahhh sudahh...terus tak lalu

1 comment:

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com