Thursday, December 22, 2011

nasyid versi kpop





tak paham, tak abes menuntut bahase. tak minat kpop.sekian

Wednesday, December 21, 2011

ini kisahnya




ps: beza anak mak yang dulu dan sekarang. Belum cukup baik tp mahu mnjadi lebih baik dan baik. teruskan doakan kaklong

Monday, December 19, 2011

cahaya hati

ingin sekali mengulang masa
ingin sekali mengulang tawa
ingin sekali menghilang duka
ingin sekali bercerita
dulu kini takkan sama
bak dahulu kala
bak si kecil tak berdosa
berlarian ke sini sana
bagai dunia dia yang punya
rasa jahil mencengkam jiwa
jauh sekali dari yang Esa
hanya Allah tempat berdoa
memohon hidayah memohon taqwa
agar tahu diri siapa
di mana tempat di mana berada
moga  menjadi hamba berjasa
pada keluarga, agama dan bangsa
sebelum dicabut nyawa
yang kini hanya menanti masa
menangis dalam hati, orang lain tak tahu apa
mengadu pada Allah, hanya Dia pengubat lara
insyaallah






lagu opick banyak yang menyentuh jiwa. terpanggil2 kembali ke padaNya


ps: ahh...rindunya zaman kekecik. begitu selesa di bawah kepompong ayah bonda .
doa doa doa doa doa doa. kata2 dr muhayah sentiasa bermain2 dalam kepala. doa minta hidayah hari2. mahu jadi hamba bermanfaat pada semua.
terus Kuat! terus berlari. aku percaya angan2 itu akan mnjadi nyata.
(kalau  dapat rasa)




Tuesday, December 13, 2011

lompat tikam...mati

resepi bulat2 dari sini . makan time sejuk.Sedap! time kaseh

Sunday, December 11, 2011

Sebelum terlambat

Seorang pensyarah saya pernah berkata begini :
`kita perlu belajar dari kesilapan yang kita lakukan, tetapi dalam bidang perubatan dan pergigian, tiada ruang untuk kita lakukan kesilapan kerana kita bermain dengan nyawa orang. Sebaliknya belajarlah daripada kesilapan yang pernah dilakukan oleh orang lain`.
Begitu juga hendaknya dalam aspek kehidupan, walaupun saya lebih gemar belajar tru kesilapan sendiri, tetapi kita perlu juga belajar daripada kesilapan orang lain dan mengambil iktibar daripadanya. Semoga cerita di bawah yang saya kongsi dari blog http://www.isuhangat.net/2011/12/terlambat-memahami-erti-cinta/ dapat memberi pengajaran kepada kita semua. Permulaan kisah yang sama tidak semestinya berakhir dengan penutup yang sama bukan?
Hargai apa yang kita ada sekarang sebelum semuanya hilang dari genggaman kita.
~happiness is a journey, not a destination~
ikuti kisahnya.........


Aku membencinya, itulah yang selalu kubisikkan dalam hatiku hampir sepanjang kami bersama. Meskipun menikahinya, aku tak pernah benar-benar menyerahkan hatiku padanya. Berkahwin kerana paksaan orangtua, membuatku membenci suamiku sendiri.
Walaupun berkahwin secara paksa, aku tidak pernah menunjukkan sikap benciku. Meskipun membencinya, setiap hari aku melayaninya sebagaimana tugas isteri. Aku terpaksa melakukan semuanya kerana aku tidak ada pilihanlain. Beberapa kali muncul keinginan meninggalkannya tapi aku tidak ada sumber kewangan lain dan sokongan sesiapa. Kedua orangtuaku sangat menyayangi suamiku kerana menurut mereka, suamiku adalah lelaki paling sempurna untuk satu-satunya anak perempuan mereka.
Selepas berkahwin, aku menjadi isteri yang teramat manja. Aku lakukan apa-apa sesuka hatiku. Suamiku juga memanjakanku sedemikian rupa. Aku tidak pernah benar-benar menjalani tugasku sebagai seorang isteri. Aku telah menyerahkan hidupku padanya sehingga semua perkara dia uruskan membuatku bahagia dengan menuruti semua keinginanku.

Di rumah kami, akulah ratunya. Tidak ada seorangpun yang berani melawan. Jika ada sedikit saja masalah, aku selalu menyalahkan suamiku. Aku tak suka tualanya yang basah yang diletakkan di atas katil, aku tidak suka melihat dia meletakkan sudu bekas susu di atas meja dan meninggalkan pinggan di atas meja, aku benci ketika dia memakai komputerku meskipun hanya untuk menyelesaikan tugasnya.
Aku marah kalau dia menggantung bajunya di almari bajuku, aku juga marah kalau dia memakai ubat gigi tanpa memincitnya dengan rapi, aku marah kalau dia menghubungiku berkali-kali ketika aku sedang bersenang-senang dengan kawan-kawanku.
Aku memilih untuk tidak punya anak. Meskipun tidak bekerja, tapi aku tidak mahu mengurus anak. Pada mulanya dia bersetuju dan akupun mengambil pil perancang. Tapi rupanya dia menyembunyikan keinginannya sehingga satu hari aku terlupa memakan pil dan dia walau pun dia tahu tapi dia membiarkannya. Aku mengandung dan menyedarinya setelah lebih dari empat bulan, doktor pun menolak untuk menggugurkannya.
Itulah kemarahanku terbesar padanya. Kemarahan semakin bertambah ketika aku mengandung sepasang anak kembar dan harus mengalami kelahiran yang sukar. Aku memaksanya melakukan vasectomy supaya aku tidak mengandung lagi. Dengan patuh ia melakukan semua keinginanku kerana aku mengancam akan meninggalkannya bersama kedua anak kami.

Waktu berlalu sehingga anak-anak kami berusia lapan tahun. Seperti pagi-pagi sebelumnya, aku bangun paling lambat. Suami dan anak-anak sudah menungguku di meja makan. Seperti biasa, dialah yang menyediakan sarapan pagi dan mengantar anak-anak ke sekolah. Hari itu, dia mengingatkan bahawa hari itu adalah hari lahir ibuku. Aku hanya menjawab dengan anggukan tanpa mempedulikan kata-katanya yang mengingatkan peristiwa berikut di tahun sebelumnya, semasa itu aku pergi shopping dan tidak hadir di majlis ibu. Yaah, kerana merasa teraniaya kerana di paksa kahwin, aku juga membenci kedua orangtuaku.
Sebelum ke pejabat, biasanya suamiku mencium pipiku saja dan diikuti anak-anak. Tetapi hari itu, dia juga memelukku sehingga anak-anak mengejek ayahnya. Aku berusaha mengelak dan melepaskan pelukannya. Meskipun akhirnya ikut tersenyum bersama anak-anak.

Dia kembali mencium hingga beberapa kali di depan pintu, seakan-akan berat untuk pergi.
Ketika mereka pergi, aku ke spa. Menghabiskan masa di spa adalah hobiku. Aku tiba di salon kegemaranku beberapa jam kemudian. Di spa aku bertemu salah satu rakanku iaitu rakan yang aku tidak berapa suka.Kami berbual dengan asyik termasuk saling menunjuk-nunjuk kehebatan kami.

Semasa untuk bayar spa, namun betapa terkejutnya aku ketika menyedari bahawa dompetku tertinggal di rumah. Meskipun aku membawa beg tangan tetapi dompetku tiada di dalamnya. Sambil berusaha mengingati apa yang terjadi hingga dompetku tiada aku menelefon suamiku dan bertanya.

“Maaf sayang, kelmarin Farhan meminta duit saku dan aku tidak ada duit kecil masa itu, maka kuambil dari dompetmu. Aku lupa menaruhnya kembali ke dalam beg tangan, kalau tidak salah aku letakkan di atas meja.” Katanya menjelaskan dengan lembut.
Dengan marah, aku membebel dengan kasar. Kututup handphone tanpa menunggu dia selesai bercakap. Tidak lama kemudian, handphoneku kembali berbunyi dan meskipun masih geram, akupun mengangkatnya dengan separuh membentak.

“Apalagi??”

“Sayang, aku pulang sekarang, aku akan ambil dompet dan mengantarnya kepadamu. 
 Sayang sekarang ada dimana?” tanya suamiku cepat , khuatir aku menutup telefon kembali.
Aku menyebut nama spa dan tanpa menunggu jawapannya lagi, aku kembali menutup telefon. Aku bercakap dengan kasar dan mengatakan bahawa suamiku akan datang membayar bil spa. Tuan punya spa yang juga kenalanku sebenarnya tidak kisah dan mengatakan aku boleh membayarnya kemudian. Tapi rasa malu kerana “musuh”ku juga ikut mendengarku tertinggal dompet membuatku malu untuk berhutang dulu.
Hujan turun ketika aku melihat keluar dan berharap kereta suamiku segera sampai. Minit berlalu menjadi jam, aku semakin tidak sabar sehingga mulai menghubungi handphone suamiku. Tidak ada jawapan meskipun sudah berkali-kali aku telefon. Padahal biasanya hanya dua kali berdering telefonku sudah diangkat. Aku mulai merasa tidak selesa dan marah.

Teleponku diangkat setelah beberapa kali mencuba. Ketika suara bentakanku belum lagi keluar, terdengar suara asing menjawab telefon suamiku. Aku terdiam beberapa saat sebelum suara lelaki asing itu memperkenalkan diri, “selamat tengahari, cik. Apakah puan, isteri kepada Encik Ismadi?”

“Ya..!”
Lelaki asing itu memperkenalkan dirinya ialah seorang anggota polis. Dia memberitahu bahawa suamiku mengalami kemalangan dan sedang dibawa ke hospital.
Masa itu aku hanya terdiam dan hanya menjawab terima kasih. Ketika telefon ditutup, aku tertunduk dan bingung. Tanganku menggenggam erat handphone yang kupegang dan beberapa pekerja spa mendekatiku dan bertanya ada apa hingga wajahku menjadi pucat seputih kertas.

Entah bagaimana akhirnya aku sampai di hospital. Entah bagaimana juga tahu-tahu seluruh keluarga hadir di sana menyusulku. Aku yang hanya diam seribu bahasa menunggu suamiku di depan bilik ICU. Aku tidak tahu nak buat apa kerana selama ini dialah yang melakukan segalanya untukku.

Akhirnya setelah menunggu beberapa jam, tepat ketika berkumandang azan maghrib terdengar seorang doktor keluar dan menyampaikan berita – Suamiku telah tiada.
Dia pergi bukan kerana kemalangan tadi tetapi penyebabkan kematiannya ialah serangan stroke.

Selepas mendengar kata-kata doktor itu, aku sibuk menguatkan semangat kedua orangtuaku dan orangtuanya yang terperanjat. Sama sekali tidak ada airmata setitispun keluar di kedua mataku. Aku sibuk menenangkan ayah ibu dan mertuaku.
Anak-anak yang terpukul memelukku dengan erat tetapi kesedihan mereka sama sekali tak mampu membuatku menangis.

Ketika jenazah dibawa ke rumah dan aku duduk di hadapannya, aku termangu menatap wajah itu. Kusedari baru kali inilah aku benar-benar menatap wajahnya yang kelihatan tidur nyenyak. Kudekati wajahnya dan kutatapi. Masa itulah dadaku menjadi sesak teringat apa yang telah ia berikan padaku selama sepuluh tahun kami bersama.

Kusentuh perlahan wajahnya yang telah dingin dan kusedari inilah kali pertama kali aku menyentuh wajahnya yang dulu selalu dihiasi senyum hangat. Airmataku tiba-tiba berderai dengan deras, mengaburkan pandanganku.

Aku mencuba mengusap agar airmata tidak menghalangi tatapan terakhirku padanya, aku ingin mengingat semua bahagian wajahnya agar kenangan manis tentang suamiku tidak berakhir begitu saja. Tapi bukannya berhenti, airmataku semakin deras membanjiri kedua pipiku. Peringatan dari imam masjid yang mengurus pengebumian tidak mampu membuatku berhenti menangis. Aku berusaha menahannya, tapi dadaku sesak mengingat apa yang telah aku buat padanya terakhir kami berbicara.

Saturday, December 10, 2011

happy besday kucchh kucchhh...

Harini hari lahir Hasanah yang ke...erm...21 eh?
Adek yang lahir di penghujung tahun.
She is more like an elder sister to me
sebabnye...
bile saye sakat adek..die yang pujuk
bile saye meroyan..die yang layan
bile saye marah, die buat x reti
bile saye bawak kete gile ****, die marah mcm mak
tapi yang paling best kalau kua shopping together2, kami akan same2 naik gile;)
mase saye nikah, die yang makeup,saye tak reti,
mase lafaz akad, die yang sebak, saye blur2..
anyway
semoge success selalu
mendapat suami yang soleh
berjaye dalam hidup dunia akhirat
etc
amin


Friday, December 2, 2011

choco oat/ choco chips/ choco ENO muffin!

Dari 1 resepi, choco muffin ini boleh dipelbagaikan ikut selera:



2 cawan tepung gandum
3/4 cawan coklat powder
1 sb baking powder
1 sk ENO ( kalau x de boleh ganti dengan baking soda)
secubit garam
1 cawan susu (kalau nak lemak boleh pakai susu full cream)
1 cawan plain yogurt  atau fresh cream
1 1/4 cawan gula
1 sk esen vanilla
1 biji telur

cara2:
blend kesemua sekali dalam blender/ food processor selama 2-3 minit atau sehingga semua bahan bersatu.

kemudian bolehla campur 3/4 cawan coklat chips atau  3/4 cawan oat. sukahati
isi paper cup 3/4 penuh
Bakar pada suhu 170*c selama 25 minit.


ps~ ini resepi khas untuk adek. Sejak 2-3 menjak ni adek rajin salin resepi. Resepi minuman kurus yang kalong bagi adek tu adek dah buat belom? hehehe...semoga berjaya 
(gelihati tengok adek selak2 majalah resepi sambil mengomel `sedapnye...sedapnye..` sorang2)

Wednesday, November 16, 2011

pelayaran & nasi lemak: 2 cerita yang tiada kesenambungan

Tengah melayari facebook sebentar tadi maka terjumpa secebis ayat ni yang telah di post oleh seorang bernama yama.



"Seseorαng yg αdα dαlαm hidup kitα hαnyα milik Allαh....kitα cumα pinjαm...tαpi segαlαnyα Allαh yg punyα...Jαdi bilα semuα ini αllαh yg punyα, mαkα diα berhαk buαt segαlα sesuαtu... Ðiα berhαk beri cintα,kαsih syg... diα juga berhαk tαrik bαlik semuα itu... Selαlu jugα ingαt bαhαwα αpα yg kitα rαsα terbαik itu belum pαsti menjαnjikαn yg terbαik untuk kitα... Ðαn αpα yg dirαsα αib & menyαkitkαn itu tidαk semestinyα pαhit di hujungnyα....Selαlu ingαt bαhαwα αpα yg Allαh buαt untuk kitα, αdαlαh yg terbαik untuk kitα.... Ðαri situ kitα αkαn mulα belαjαr erti redhα..... " kitα tidαk mαmpu mengαwαl αrαh tiupαn αngin, kitα hαnyα mαmpu mengαwαl kemudi pelαyαrαn kitα..."

~ Yama ~
this words keep me strong. tq



The muffin business is going well. Thanks to all of my friends who have been my loyal customers all the time.
i am now selling nasi lemak in Attavar on every Monday & Wednesday.
To order Plz contact my number +919845508117 one day in advance.

tq;)

Sunday, November 13, 2011

let it go





nasik lemakkk....nasik lemakkkk.....sape nak beli

Friday, November 11, 2011

masak tempoyak ikan patin + petai...fuhhh!

ha....apa nama ikan patin dalam bahasa omputeh?. catfish eh.
kat india ni harga dia murah ja...dalam rm 10 sekilo. dah lama saye nak masak tapi terpaksa ditunda sehinggalah tempoyak berjaya dibawa dari Malaysia baru2 ni.
Masalah utama dengan ikan patin ni adalah bau hanyir dia, kalau tak kena cara, terlalu hanyir sampai tak lalu makan.
so what i did is,
mula2 cari kat youtube berkenaan cara2 menyiang ikan patin beserta cara menghilangkan hanyir.
Few tips yang saye temui adalah.
- jangan potong muncung ikan dan ekor
- kelar ikan tanpa membuang isi perutnya terlebih dahulu
- kelar pada 4 bahagian. (carilah dalam youtube, ada punya)

hasilnya kalau sebelum ini ada yang perlu rendam 4-5 jam dalam air limau+asam jawa+tepung pun masih tak hilang2 hanyir, saya hanya perlu rendam dalam air limau nipis selama 30-45 minit.
Rasa dan baunya tak hanyir langsung.

Dan resepinya adalah:

-3 kelar ikan patin (500g)
-1 senduk besar tempoyak
-cili padi (ikut pedas)
-1 sb cili boh
-1/2 biji bawang besar
-2 keping asam gelugur
-garam
-gula
-1 buga kantan dibelah 4
-sedikit daun kesum
-1 1/2 cawan air
-petai. (ikut suka)
-1 inci kunyit hidup (atau 1 sk serbuk kunyit)

cara2:
-blend bawang+kunyit hidup+cili padi+ cili boh
-Gaulkan bahan di atas dengan tempoyak, asam gelugur dan campurkan air mengikut kepekatan yang anda suka
-panas kan dia atas api sederhana selama 3-5 minit
-masukkan ikan+ daun kesum+ bunga kantan+ petai +garam +gula
-biarkan mendidih.

best makan dengan ikan pekasam dan sambal belacan...fuhhh!

wassalam


Tuesday, November 8, 2011

appendisectomy : thanks to all

21.10.2011
Saye telah mengidam potato dill. setelah membeli segala keperluan, potato dill pun di masak dengan penuh kasih sayang dan perhatian. Lalu dimakan dengan penuh selera dan kelazatan.
Malangnya 30 minit selepas itu perut terasa memulas2...memaksa diri ke bilik kecil yang selesa itu. Dan begitulah setiap 15 minit berikutnya sehingga keesokan paginya

22.10.2011
Saye telah memonteng posting community dengan sesuka hati demi menyempurnakan nafsu mata sehingga petang. Makan sebiji buah kerana sudah tidak larat ke bilik kecil lagi

23.10.2011
Memakan sebiji buah juga.

24.10.2011
Rasanya perut sudah ok, Lantas saye telah ke posting dan planning untuk ke picnic keesokkan harinya bersama prev and prem.
Malam menjelang,perut terasa kelaparan yang amat,. Almaklum dah lama tak makan nasi. Lantas henpon dicapai lalu nasi beriyani di order. Akal bijak berbisik......*lepas hentam nasi beriyani ni, minumla teh pekat. confirm tak kena cirit birit lagi*
Jejari separa runcing rancak menekan kekunci laptop untuk mencari home remedies to cure diarrhea.
berikut adalah antara petua yang dijumpai.
1.minum teh pekat
2.minum air halia
3.minum air limau nipis
4.makan curd sedikit

so, akal bijak sekali lagi mencadangkan supaya mencampurkan semua sekali petua di atas dalam 1 cawan dan meminumnya dengan gembira.
ya...hasilnya....tak sampai 15 minit, perut memulas2, cirit birit kembali, muntah2,demam, pening semua ada.

conclusion: PADAN MUKA

25.10.11
seawal jam 730 pgi prem jemput dan menghantar ke hospital jothi casuality unit. Plan ke piknik dibatalkan serta merta. Doktor cadangkan supaya untrasound dilakukan sambil bertanya apakah punca keracunan makanan ini. Jawapannya adalah....my own cooking sir!
Keputusan ultrasound menunjukkan saya menghidap appendicitis, petang itu juga kena operate.
Lalu jam 3 saya dipakaikan gaun bedah, dan ditolak ke dewan bedah. (minor surgery: Laparoscopic appendisectomy). Masa tengah surgery, saya terjaga sekejap, tengok perut kena korek, lalu meracau2 sebentar sebelum ditidurkan semula oleh doktor. Jam 6 petang, tersedar,,tidur semalam di ICU .

26.10.11
dipindahkan ke ward biasa, tidur bertemankan prem dan prev yang tak jemu menjaga

27.10.11
keluar dari ward

28.10.11
Ponteng posting lagi sambil menunjukkan muka monyok depan skype. Lantas inche suami suruh balik, dia kata dia mahu bela. Tiket ke malaysia cuma ada via cochin. Train dan bas tiket ke sana semuanya habis. Mujur ada bas takda aircond. Lantas bertolak ke cochin pada malamnya...10 jam terhentak2 memang *best*.

29.10.11-7.11.11

Family bela, kemudian ke kedah, suami pula bela. Dapat juga berhari raya haji bersama2.

8.11.11
Sihat walafiat tiba di Mangalore


nota kaki~

-Tq very much pada inche suami, family, kawan2 di Mangalore, kawan2 tidak di mangalore
-SPECIAL THANKS to INCHE SUAMI yang sudi membonceng isterinya dengan motor seawal jam 4 pagi semata2 mahu mencarikan beliau Pasemboq. Pengorbanan anda amatlah dihargai ;)
-Tq juga pada yang mendoakan dari kejauhan secara diam2 mahupun tidak diam2

wassalam

Saturday, November 5, 2011

i once told someone
im not crazy for jewelries....so..i wont ask for it
im not really into branded stuffs..so its ok if u did'nt get me one
im not crazy for an expensive car..if i want one, i'll buy myself
i dont want your money..coz i have mine
i'll do what ever it takes to ease ur way
BUT only 1 thing
if im craving for food, plz plz plz get it for me
coz i cant hold it for long
coz i'll have a sleepless night thinking of it
coz it means a lot to me
coz it is the only thing that can make me happy again
at least for temporary
so the least you can do if you cant give your love  is to fulfill this small wish
and then i promise i will smile the whole day just for u

Sunday, October 23, 2011

lapis prune

sumber:

tak perlu 8 jam membakar macam kek lapis yang selalu kite beli.
senang, mudah , jadi. tq;)

psst~ lepas bakar setiap lapis kene tekan2 untuk keluarkan angin, kalau tak nanti kek tu jadi lompong2, tak cantek.

Friday, October 21, 2011

lil business

harini sy start bisnes muffin kecil2lan untuk classmate saye.
response yang menggalakkan.Alhamdulillah
banyak response positif dan segelitir yang negatif
inche suami kate rezeki lepas kawen.

small profit, kurang sepadan dengan work load yang dilakukan.
sebab tak sampai ati jual mahal2.
TAPI
saye sangat rase puas dengan apa yang sy buat.
feel like i have done something during my free tyme.
rasa puas hati tu lebih berbaloi dari bayarannya.
sebab dari kecik saye minat fk pasal bisnes tapi tak pernah dapat buat.
mase kecik saye pernah bungkus kerepek pisang mak saya dan jual pada
anak jiran.
tapi tak sempat dapat gaji pertama saya dah kena marah dengan mak saya.
sudahnya kena bagi free sahaja.
selepas itu impian bisnes sy terbengkalai sampai lah sekarang
apa yang penting bagi saya adalah kepuasan saya.
yang keluar duet adalah saya,
yang buat kerja adalah saya,
yang penat adalah saya,
jadi saya rasa tiada orang berhak kondem apa yang saya buat selagi ianya tidak melanggar hukum agama saya dan saya tidak mengganggu gugat ketenteraman mereka.
kecuali dengan niat menegur sekiranya kualiti kurang, rasa tak sedap,spoiled food,atau sebarang cadangan for any improvement.ia amat dialu2kan 
again sy nk tekankan saya rasa puas dan bahagia dengan apa yang saya buat,
doakan, sekian



~tempeyish~

selitan cerita yang tidak berkaitan dengan di atas.

Azimat inche suami pada saya masa mula2 kawen dulu:
-biar orang buat kita takpa, jangan kita buat orang
(tapi saya kata, exceptional untuk tempe. kalau dia buat kita, kita tak boleh biar ok)
-taknak kita biasakan meminjam2 dari orang. kalau tak ada buat ja cara tak ada.


Lately saya rasa sy banyak belajar yang positif dari orang2 india, kalau sebelum ni saya banyak lihat dari perspektif negatif, tapi lepas banyak berborak, observe, mingle dengan diorang, saya dapat rasa sy dah mula kurang naik angin bila berhadapan dengan orang2 ni.
Prem once said
~we cant change them cz the hv been living this way for generations, it is in their brain n blood, it is just either you play with them or quit the game~
so i have decided,... I will play it their way and not to let anyone get my nerves
kurangkan toksin dalam body. why burden yourself  thinking so much  abt the unnecessary things rite!

Wednesday, October 19, 2011

~nostalgia~

Nostalgia is a file that removes the rough edges from the good old days.
~ Doug Larson~



to love and to be loved
to listen and to be listened
to care and to be cared
to protect and to be protected
just like the good old days

Sunday, October 16, 2011

chocolate banana muffin (eggless)

 ingredients A:
2 cups flour (maida)
3/4 cup icing sugar
1/2 cup melted butter or veg oil
1 cup of milk
1 tbsp baking powder
1 tsp baking soda
a pinch of salt

ingredients B:
3 ripe banana (mashed)
3/4 cup chocolate chips or crushed cooking chocolate

method:

-Blend ingredients A for 3-5 minutes ( yes i use the regular blender due to laziness)
-Pour the batter into a big bowl
-Fold in the mashed banana and chocolate chips
-Fill the paper cup 3/4 full
-Preheat oven at 170*c
-Bake for 30 minutes 





Monday, September 26, 2011

kiwi pavlova

1st attempt.rupanya x susah nak buat dan x banyak bahan diperlukan. cuma kudrat memutar je diperlukan dek ketiadaan mesin putar.
pavlova.....crunchy di luar, lembut di dalam seperti marsmellow. Namanya diambil dari  nama seorang penari balet, Anna Pavlova.


 cara2:
-4 biji putih telur ( 120g)
-1 cwn gula kastor (200g)-blend halus
-1/2 sk esen vanila
-1sk cuka
-1/2 sb tepung jagung

topping:
-1cwn whipping cream (240ml)
-1 1/2 sb gula kastor
-1/2 sk esen vanila
-buah-buahan ikut suka

cara:
-panaskan oven 100-110 *c
-alas dulang membakar dengan parchment paper
- putar putih telur sampai kembang dan masukkan gula 1 sudu besar dan putar 5-7 minit hingga gula hancur. Tambah 1 sudu seterusnya dan putar lagi sehingga gula habis.
-untuk pastikan gula benar2 sebati, ambil sedikit sebatian dan rub antara jari. kalau rasa kasar atau berhabuk, teruskan putar. kemudian masukkan esen vanila.
-seterusnya dengan menggunakan senduk atau sudu, tambahkan cuka dan tepung jagung, kacau sehingga agak2 semuanya bercampur.
-tuang atas dulang pembakar. kalau boleh pastikan bahagian tengah lebih mendap dari bahagian tepi. Kalau malas pun tak pe.
-bakar selama 60-75 minit sehingga bahagian luar bertukar warna krim lmbut.
-buka sedikit pintu oven dan biarkan ia sejuk.


untuk topping, 
-sapukan atas pavlova, susun buah.boleh makan


option untuk membuat whipping cream kalau terasa whipping cream yang dijual tu mahal:

1 kotak fresh cream (200ml) sejukkan dalam peti beku selama 30 minit.

-Pukul dalam bekas yang berisi air batu diluarnya (bagi memastikan bekas tersebut sentiasa sejuk).
Bila dah kembang ,campurkan gula ikut suka manis dan pukul lagi sampai likat.



di bawah ni sumbernya: www.joyofbaking.com



Sunday, September 25, 2011

andai itu takdirnya


Ya Allah..jauhkanlah hati ini dari kekosongan itu.
Wujudkanlah cinta 
Datangkanlah rindu
Lampirkan bahagia
Anugerahkan tenang
Dekatkanlah hati ini kepada-Mu
Saat tenang mahupun saat goyahku.
Terkadang ia mengetuk pintu ingatan bertalu
Terkadang terasa aku sorang
Menyangguk aku tersungkur.
Tak dapat aku berpatah sungguhpun aku mahu
Kuatkan aku dengan tali yang menghubungkanMu
Amin.


ANDAI ITU TAKDIRNYA



Andai itu takdirnya terimalah seadanya. Sudah tentu terselit hikmah disebalik musibah. Cuba kita perhatikan bunga mawar yang mekar kemerahan, sungguh cantik. Namun awas durinya mampu melukakan kita. Begitulah setiap yang indah bukannya mampu diraih dengan mudah namun perlu meredah berbagai mehnah, gunung perlu didaki lurah perlu dituruni. Kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya.
Kadangkala kita sering lupa bahawa kita hanyalah hamba di bumi tuhan.Tidak layak kita membantah takdirnya. Namun kekadang tersungkur jua. Hati dalaman membentak ganas. "Mengapa tuhan?" Jika begitu cepat-cepatlah kembali kepada fitrah. Kita hanyalah seorang hamba tumpangan yang singgah sebentar menyemai amal untuk hari yang dijanjikan tuhan.
Siapa berusaha dia berjaya. Man jadda wajada waman zara'a hasoda. Hasilnya berlandaskan keikhlasan dan teguhnya iman. Siapa banyak amalnya, sekelip mata lepas titian sirat, siapa kurang amal timbangannya, mungkin terjatuh di tengah perjalanan. AWAS!
Andai itu takdirnya, katakanlah Ya Allah aku redha dengan pemberianmu. Biar setinggi mana halangan akan ku sahut, biar sejauh mana haluan, akan ku tempuh. Biar bermandi darah sekalipun akan ku berjuang hingga ke titik yang terakhir. Tidak sekali ku mengalah walaupun sesekali lelah. Indahnya jika begini wahai sahabat. Namun bukanlah semudah lafaz bicara. Hanya orang-orang yang benar-benar beriman dan bertaqwa yang mampu lakukannya. Jadilah diri kita menuju kearah itu. Insya-Allah.
Lipatan sejarah terpapar. Kesusahan mengajar erti kematangan. Kegetiran mendidik erti kecekalan. Junjungan Besar kita dari kecil di duga, kehilangan bapa ketika masih belum sempat melihat dunia, kemudian ibunya menyusul pergi ketika baginda masih memerlukan seorang ibu. Jadilah baginda yatim. Tanpa berkeluh baginda tempuh. Ketika masih dahaga curahan kasih dari datuknya, Allah terlebih dahulu memanggil.
Tinggallah pula baginda bersama bapa saudaranya. Di situ terpapar jiwa besar baginda. Biarpun masih kecil baginda sudah bekerja. Mengembala kambing benar-benar mendidik baginda supaya sabar dan cekal. Ini hasilnya. Baginda mampu menyebarkan Islam di bumi tuhan walau berbagai rintangan dan cabaran. Di situlah hikmah sabar. Di situlah terselit kemanisan berjuang. Misi diimpi menjadi realiti.
Lihat pula Bilal bin Rabbah si hamba habsyi. Di hatinya hanya ada tuhan. Tidak sanggup menyerah demi akidah. Ahad! Ahad! Ahad!. Kemudian, Si Hamzah singa Allah. Tidak sesekali hatinya gerun. Demi Allah dan Rasulullah dia sanggup berjuang.
Biar hati dilapah namun Syurga yang diterjah. Sungguh Indah! Ramai lagi yang berjiwa besar. Namun mereka tetap sabar. Kerana mereka ada buah iman, mereka punya akar takwa. Sesukar mana dugaan bukan halangan. Cuma semangat yang perlu dikocakkan. Iltizam yang perlu dinyalakan. Mereka sudah membuktikan, kita bila lagi!
Andai kita diuji dengan pemergian orang yang kita sayangi, jangan terlalu bersedih doakanlah untuknya. Sampai masa kita pula menyusul.
Andai kita diuji dengan sebuah perpisahan, yakinlah jika kita tidak berjumpa di dunia. Insya-Allah di syurga yang kekal abadi.
Andai kita diuji dengan kemiskinan bersyukurlah kita masih lagi mampu bernafas di bumi tuhan. Jadi banyakkanlah amal supaya kita kaya di sana.
Andai kita diuji dengan kesenangan. Ucaplah Alhamdulillah akan aku agihkan rezeki tuhan kepada yang memerlukan.
Andai kita diuji dengan kesusahan janganlah goyah. Sahutlah cabaran dengan hati yang gagah kerna itu yang mendewasakan kita dalam musafir panjang.
Wahai sahabat andai itu takdirnya. Terimalah seadanya. Janganlah berkeluh lalu lumpuh. Ayuh kita semarakkan perjuangan di bumi tuhan agar kita mendapat manfaatnya di hari kemudian. Setiap musibah ada hikmah. Ubat itu pahit namun menyembuhkan. Jika ingin ke puncak mesti mendaki. Bukannya hanya merenung tanpa bertindak. Yakin akan janjinya. Tuhan tidak pernah berdusta.


Saturday, September 24, 2011

mushroom campbells spaghetti (resepi 5 minit yang sedap)

Resepi ni pohling  perkenalkan masa 2nd year dulu. Mudah dan jimat masa.Kalau rasa2 dah tak tahu nak makan apa atau dah muak makan nasi, boleh le try resepi ni.

bahan
-secekak spaghetti (rebus sampai lembut dan toskan)
-cendawan (ikut suka banyak mana)
-broccoli (optional)
-1/2  biji bawang besar (potong dadu kecil2)
-1 paket serbuk mushroom soup cap campbells (dalam 1 kotak ada 3 paket)
-1 kotak fresh cream (lebih kurang 200 ml)
-minyak zaitun 2 sb 
-1/3 cawan air
-garam
-oregano (optional)

cara:
-tumis bawang sehingga naik bau
-masukkan bahan2 selebihnya, kacau sebati. tak payah lama2 sgt.
-kalau agak2 spaghetti tu kering sikit.tambah sikit lagi air.
siap!



ps~ kalau pakai mushroom soup dalam tin tu maka tak perlu lah guna fresh cream lagi

 


Sunday, September 18, 2011

Dah kawen

Lama aku tak menulis. Tak ada mood.
Alhamdulillah...seperti tajuk di atas.Semuanya dah pun selamat. Majlis pernikahan berjalan amat lancar pada 2 september 2011 bersamaan 4 syawal lepas hari Jumaat.
Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua ahli keluarga dan rakan2 yang membantu secara langsung atau pun tidak.

Pada mak dan baba, tq sebab menyediakan majlis yang bagi aku agak lebih dari apa yang aku expect. Siap ada bilik pengantin dan makan beradap kat meja rambu ramba dengan khemah. Aku imagine nak majlis yang tak da apa2 persiapan pun dek last minute preparation dan tahun depan pun ade majlis lg. Thanks sebab memberikan majlis yang agak grand bagi aku. Thanks to mak yang susah payah ke sana ke mari dalam panas bulan puasa menyediakan persiapan dan melayan gila aku. Biasalah, lagi dekat nak kawen aku jadi extra sensitive, cari pasal kejap.

Thanks to baba sebab menikahkan sendiri anaknya. Aku tak tahu apa yang seorang ayah rasa masa nikahkan anaknya. Tapi bangah kata apak senyum lepas lafaz ijab kabul selesai.
Thanks to Bangah yang sanggup balik emergency sekejap dari Mesir semata2 nak meraikan dan menjadi cameraman free aku. Jimat belanja. hehhe. tq. gambar lawa walaupun muka aku masam.

To Anas pun thankyou lah jugak. Buat macam2 kerja sampaikan kelaparan. Masa makan hidangan pengantin semeja aku tengok dialah yang paling berselera besar dengan mata yang bersinar2 melilau merenung makanan.

Hasanah, adik perempuan aku nan satu. Mekaseh yo tulung den makeup,iron baju nikah aku bagai. Santekk.... Mula2 aku nak jugak amik mak andam, sehari sebelum nikah siap ke Jasin cari kedai andaman walaupun mak dah larang. Haa...kan dah kena tulah. Rupanya2 akak kedai andam jasin yang aku duk mesej2 tu adalah lelaki berpewatakan wanita. Awww.... senyum2 jela aku kat kedai dia.reject!

To alawi. Bila sampai nama alawi ni kena nyanyi sikit.. WEYL...WEYL...WEYL...;)
thanks sebab selalu mesin rumput. asal balik sekolah je die mesin rumput sampai demam2. haha.. Kepada adek pun samalah. walaupun kalong tak pasti apa sumbangan adek, tapi adek telah membantu tidak menyepahkan rumah. Timo kaseh.

To my other family... orang2 kuat seperti keluarga maktum dan keluarga nek sokdah, terima kasih yang tidak terhingga kerana telah membanting tulang selama 4-5 hari di rumah ceq.kerja yang biasanya memerlukan 30 tenaga telah diselesaikan oleh mereka2 ini dengan cekap. Next time maktun akan dilantik jadi supervisor majlis.

To my beloved bestfriend, wan shahira. Orang yang paling banyak dengar suara hati aku saat2 menjelang hari pernikahan aku. Orang yang banyak bagi aku semangat dan kekuatan. thanks a alot.

To bestfriend2 che nab, hazimah, musfirah, kia,kiki, dan lain2 yang tidak disebutkan, banyak membantu aku melalui fasa mengubat jiwa nan lara sepanjang aku di bumi india. thanks guys. love u all. 

To Jiran2, orang kampung, keluarga nek apo, dan lain2, terima kasih atas ucapan , kehadiran, dan doa2 kalian
Lastly pada suami aku. Thanks b. Walaupun gementar sampai peluh berjurai2 macam mandi, Dengan sekali lafaz aku dah jadi isteri orang.Tahniah

Ok cerita aku pula.
Seminggu sebelum nikah penyakit gila sekejap aku mai, tiba2 aku rasa taknak nikah, dah beriya2 telepon bakal suami kata tak mau dan nak batalkan. Nekad dah masa tu. Then bakal suami hantaq 3 mesej panjang berjela dari Malaysia yang merubah keputusan aku. Butiran mesej adalah RAHSIA.
Sehari sebelum nikah aku demam.Almaklum musim raya banyak minum air batu. Orang pakaikan inai sambil demam2. Sudahnya sebelah terang sebelah lagi tangan pudar warna inai.
Hari nikah, aku jadi blur. Tak ada perasaan dan tak rasa apa2. Orang lain mesti lah rasa gementar kut. Tapi yang sejuk tangan dan sebak masa habis lafaz nikah adalah adik aku, merangkap pengapit.heheh.
Sepanjang majlis makan beradap dan bersalam salaman dengan tetamu aku asyik tanya suami aku betulke kite dah kawen. Manelah tau kut2 boleh reverse balik ke. Atau pun tu main2 ke.
Akhirnya masuk hari ke-3 kawen baru lah aku terasa yang aku ni isteri orang dah. Ok lepas ni kene lebih matang dan berwawasan.. insyaallah



lepas kawen balik india.
apa nak di kata,...

Saturday, August 27, 2011

balik kampung

balik kampung.
ini malam naik bas bangalore pigi sepuluh jam juga ada.
tara apa mahu cakap.
itu selamat hari raya juga.

last

Friday, August 12, 2011

aku nak kawen?


Dah bersawang dah blog ni, lama tak buka rupanya, since exam lepas. 
ok cerita kali ni, aku nak kawen. ye betol. Buka2 je terus kate nak kawen ye tak?
But not like others, kalau dengar ade kawan2 yang nak kawen, aku rase wow! it is really something BIG for them. Mesti rase berdebor2, tak sabor, pening dan busy memikirkan segala persiapan sejak berbulan2 lamanya, fikir budget, ikat perut, nak diet, nak cantik dsb.
Aku?
I feel nothing. Rasa nak final exam haritu lebih menakutkan dan mendebarkan.
Rasa macam pergi kedai, beli barang, then balik rumah. Hmm macam tu lah lebih kurang rasenye.
Semalam pergi astana moda nak beli jaring2 yang orang selalu taruh kat tudung tu. Akak salesgirl tu cakap relax je awak shopping kawen sorang2 ye. Yele, mak kerja, aku bukan reti sangat bab2 berhias ni, tak berape nak pandai pilih. So aku suruh die pilih mane yang masuk dengan baju aku. call mak kate nak beli. Then bayar. Lepas tu singgah kedai ariani. Tudung2  jejak rm300++, tak jadi beli. Aku rase beli jela nanti kat pasau malam ke...bukan nak pakai selalu pun. sehari je.
Mungkin sebab decision nak kawen ni dibuat dalam masa lebih kurang sebulan. Rasa terlalu terkujat haritu terus buat aku rasa blur sampai now. Belum rasa terpukul lagi. Takda tunang2.
Ingat lagi, masa tu hari last exam, aku punyalah happy bagai nak rak. Telefon mak menjerit2 kehepian kata dah abes exam and takmau sambung dah sampai bila2. Tiba2 mak aku bagitau ..balik nanti bolehla bincang pasal tarikh nikah kaklong raya ni. Terdiam. Lupa terus yang aku sedang hepi dah habih exam. Orang tegur kat sebelah pun aku tak dengar.
ha...masa tu aku terkujat, sebab selama ni aku yakin 300% yang mak aku takkan  setuju punya untuk nikahkan aku dalam masa terdekat, paling2 awal pun tahun depan. Kalau ikutkan perancangan aku, memang tahun depan pun aku ready mentally, physically etc utk kawen.
Tapi tak pelah dalam fikiran aku sekarang redah jelah, tengok la nanti ape jadi seterusnya.
Sekurang2nya dah boleh cakap Alhamdulillah, kurang dosa, lengkap sebahagian dari iman.
Majlis nikah aku insyaallah pada raya ke-4. Orang melayu kata nikah gantung. Orang islam kata nikah betul2. Tapi disebabkan nanti aku akan kembali ke india meneruskan internship dan bakal suami aku ke kedah, lepas setahun barulah majlis resepsi akan diadakan di rumah aku. Buat masa ni majlis nikah adalah kecil-kecilan antara kaum family aku dan dia sahaja. Persiapan pun tak banyak. Cukup sekadar apa yang ada. Lepas ni kena kumpul fulus untuk majlis tahun depan. Insyaallah aku jemput semua kawan2 datang nanti.
Bakal suami?
hmm.... jangan benci seseorang sangat2, mana tau silap2 itulah jodoh kita.
memang pun...dah kena atas batang hidung aku yang pesek ni.
Tapi sekarang  tak benci dah, cuma sekali sekala kena usik tu aku adelah membaran.
Yang penting parents aku redha, suke. Selebihnye doakan lah aku dengan die tenang melayari bahtera rumahtangga. Proses mencari keserasian masih diperlukan sampai bila2.
Ape yang aku kene buat sekarang adelah baca apa2 yang patut untuk tambah ilmu jadi isteri. Takut nanti dah jauh2 aku still rasa diri ni solo pun payah jugak. Ok dah pukul 3 pagi. Bulat lagi mate aku.
Di kesempatan ini aku nak mohon ampun dan maaf pada sesiapa yang terasa hati, bersedih hati, terguris dsb. Hidup perlu diteruskan walau apapun ranjaunya. Ade orang  nampak je happy, tapi dalam hati die kite mane tau ye tak. Ade orang punya skill menangis dalam ati, skill aku lak menangis sampai bengkak mate. Selamat berpuasa,,semoga peroleh malam lailatulqadar, malam di mana segala doa diterima. Selamat hari raya juga. Isnin ni aku balik ke India. Rindu india, rindu bilik tu.wassalam

ps~ masa raya nanti barulah akan kenal dan jumpa family bakal suami buat kali pertama. Kalau aku cuak takut aku cakap merapu2. Risau pula

Saturday, June 25, 2011

Ape yang saye buat sepanjang Final Year Part 2

Harap-harapnye berguna untuk adik-adik comel yang bakal menyusur langkah.
Part 2 dental final year buat saye bermula pada february 2011 - julai 2011.
Sepanjang setengah tahun ini, sebanyak 4 postings perlu dicompletekan iaitu selama 1 bulan+1 minggu for each of it.
Batch junior mungkin lebih lama sebab final year korang dah di 'stretch' into 1 whole year.
lepaih tu yabedabedu lah...(tu pun kalau pass exam.doa...doa...)

Yang pertamanya

posting Prosthodontic

-Ini department buat gigi palsu
-Kat sini beberapa orang pelajar dipantau oleh seorang guru, which means setiap step dalam pembuatan gigi palsu, kami perlu refer pada guru yang sama. Memang patut pun buat sistem macam ni sebab lain-lain cikgu lain pendapatnya, nanti pening nak ikut mana satu.
-Setiap seorang diberi at least 2 orang pesakit, dan salah satu daripadanya adalah kes complete denture (gigi palsu penuh molot ek?)
-Make sure you maintain a good relationship dengan complete denture patient ni sebab nanti masa end posting exam kena panggil dia semula just untuk ambil impression. Kalau tak layan patient ni semesra mungkin, nanti die tak kawan and tak mo datang masa exam korang.
-End posting viva : biasanya diconduct oleh our HOD (dr. vidya) & dr shoba. No worry, they will ask 3-4 simple questions only
-Kalau kes dah selesai, boleh melangut kat tingkat atas atau duduk kat meja interns kat tingkat bawah.

Yang keduanya

Posting Community Dentistry (skrg dah tukau nama to PUBLIC HEALTH DENTISTRY)

-Ni department paling best sebab banyak keluar "piknik"
-Nanti ada lawatan ke Primary Health Centre (lebih kurang mcm klinik kesihatan). Best dapat jalan jauh-jauh masuk ceruk kampung uling ni. Kat sini orang kampung akan datang dan minor treatment seperti cabut gigi akan dilakukan, tapi kerja korang bukan yang ni. Korang kena ambil status mulut pesakit.
>>> sempat juga gait buah mangga kat PHC ullal :) jangan lupa bawak garam ye.hehe
-Kemudian g tempat pemprosesan air mangalore dan empangannya. Dapatla tengok macam mana air paip tu diproses step by step.
-Ada seminar, iaitu different topic akan diberikan kepada setiap orang dan kena present depan kelas guna Power point presentation.
>>> saye punye PPT hilang lagi 5 minit nak present. Habih semua gamba dan video comel.
-Ada lakonan juga. Masa ni lah nak test bakat lakonan korang kan. 1 topik akan diberikan dan korang kena berlakon dalam group. Dan present kat sekolah budak-budak atau kolej lain.
>>> saye terlupa dialog masa tengah berlakon jadi perokok. urgh!! fail. tak buleh sertai akademi fantasia
-Kena buat pamphlet (ala..kad yang orang selalu letak kat hospital atau klinik tu...)
-Dan....hari-hari ada viva, tapi jangan rasa rimas dengannya sebab ia sangat banyak membantu masa sessional exam.
-Masa end posting exam, kena dapatkan patient sendiri. Hui lenguh lunyai berpeluh cari orang yang sanggup menjadikan dirinya bahan exam. Cari kat luar hospital, tanya sorang-sorang sama ada berminat ke tak. Guna bahasa isyarat, dah macam ayam itik pasai tak tau bahasa depa. ( ni part paling tak best)


Yang ketiganya

Posting oral surgery


-Ini department cabut-cabut gigi
-Anda perlu lakukan sekurang-kurangnya 5 extraction. Dont feel hesitate or reluctant to do it sebab inilah peluang untuk belajar sebanyak - banyaknya. Lagi pun  it is quite fun.
-Saye pitam masa buat 1st extraction. Kawan saye terus jatuh pengsan lepas cabut gigi pesakit. Sudahnye kerusi sebelah pesakit diisi dengan beliau and instead of  mengerumuni pesakit, kami mengerumuni beliau pule :D. fun kan.... lotsa drama...
>>> TIPS: Pastikan perut penuh sebelum ke posting ini bagi mengelakkan pengsan sebab anda memerlukan banyak tenaga untuk cabut dan perlu berdiri lama. Tapi kalau pitam tengok darah tu den tak dapek nak nolong.
-Pesakit kedua saya, akar gigi pula patah masa tengah goyang gigi untuk cabut. Tapi ini tak mematahkan semangat untuk terus belajar. Jangan panik, PG dan Dr. sedia untuk membantu to clean up your mess. Semakin banyak kes yang dibuat, skill pun makin improve, insyaallah
-Oh ye! simpan gigi pesakit yang tak berlubang, sebab nanti anda perlukannya untuk practice tampal gigi semasa posting seterusnya.
-Ada seminar juga. Macam posting kedua.

Yang keempatnya

Posting Conservative Dentistry


-Ini department tampal-tampal gigi orang.
-Sebelum lakukan treatment ke atas pesakit, anda perlu practice buat tampalan atas gigi yang dikumpul  sebelum ini
>>> 15 intact posterior teeth + 2 anterior teeth.
>>> so kalau tak cukup lagi bilangan giginya. Jangan malu-malu untuk berjalan kaki di bawah panas terik mentari ke klinik-klinik gigi persendirian bagi menagih gigi yang mereka cabut
-Korang juga akan diajar membuat Root Canal Treatment pada 2 anterior teeth tersebut. (yang orang duk kata matikan gigi tu....ha root canal treatment lah tu (RCT) 
-Patient work : kena buat 2 class I amalgam + 5 GIC + 3 composite + 10 class II amalgam (termasuk exam case)
-seterusnya kena bagi 3 end posting exam on patient. iaitu 2 class II amalgam + 1 composite (apply rubber dam)
-1 end posting viva. Pilihan diberi sama ada nak study buku conso, endo atau dental materials.
-1 project work. (pilih satu tajuk dalam mana2 endo atau conso book kemudian tulis secara detail dalam  1 log book)



Tips study untuk sessional dan final exam.

1) kalau boleh pastikan markah internal pada tahap selamat. 35 + supaya tak tensi di akhirnya. banyak buku nak kena baca tau.

-sebenarnya tak susah walaupun rasa macam 1 subjek kena baca sampai 2-3 buku. Cuma highlight exam questions dan kemudian baca yang tu sahaja. Insyaallah 12-13 markah MCQ dah secured kat situ. So dont panic.

2) kesimpulannya final part 2 tak adalah terlalu sukar, yang sukarnya cuma patient work, pending work yang kena siapkan on time. terkejar-kejar sana sini, kena cari patient dsb, amat memenatkan. 

3) macam biasa, sedikit pelaburan untuk beli bahan2 dan instrument dental (banyak sebenarnye)

4) untuk final clinical exam, sila berjalan2 sekali lagi untuk mencari patient anda. selalunya kaki2 botol kat mangalore nak kan treatment sebab nanti dapat bayaran (korang yang kene bayar depa k). Tapi keadaan dorang amatlah selebet, busuk, kotor. Just be prepared.

All the best! ;)

A soulmate that was never meant for me





lagu rentak macam ni adelah namenye rentak indi eh?
jika benar, maka konklusinya adelah sy suka lagu indi.


Tapi macam kene stop dengar dah,
sama macam kes Hot.fm
Dulu minat dengar sangat2. Hot.fm segalanya
kemudian terpaksa stop, mengelakkan masalah kesihatan.
After a few years...start dengar Era.fm pulak ;)

updates:
-kelas habis esok. kemudian study week 2 minggu. 8 julai mula final exam. Dah start study supaya tak tension sangat macam tahun lepas.
-end posting viva exam berjalan dengan lancar tadi.
-internal marks berada di tahap selamat. 40+ out of 60. Alhamdulillah. kurang sikit tekanan untuk final paper nanti. (ini kali kedua baru dapat internal 40+ sejak 1st year.masa 2nd, 3rd, final part 1 internal marks semua cukup makan shj )
-thanks atas doa dan semangat dari kamu...kamu....dan kamu... maka terbuktilah teori aku, "bila happy tak mahu study, bila kurang happy baru boleh fokus study".
harap2 tak jadi macam ni 'bila happy tak mahu ingat ALLAH, kurang happy baru nak ingat ALLAH'.
-dulu pernah jatuh tergolek, tapi kejatuhan tu aku deviatekan pada study. melonjak2 keputusan pada masa tu. ditemani sahabat yang tak putus meneman, mendengar, beri galakan dan tersenyum. Jasa yang tak terbalas.
Jangan jadikan kesedihan menarik anda lebih ke belakang. Anda mampu mengorak langkah dalam aspek lain. Jadikan ia titik fokus bagi anda melupakan perkara negatif yang selalu menghasut di fikiran. chayok!!!
-sentiasa fikir balik apa tujuan aku dilahirkan atas muka bumi. Kadang2 kita perlu mengorbankan kehendak dan mengutamakan keperluan yang lain. yang paling penting perkara yang aku selalu kena ingatkan diri sendiri dek kerapnya lupa... Lahirnya aku adalah sebagai khalifah Allah, untuk melaksanakan kewajipan sebagai hamba-Nya, meletakkan cinta teragung kepada Allah dan rasul, Redha dengan qada' dan qadarNya. Kadang2 terlalai sebentar, tapi masih ada yang sudi mengingatkan aku secara direct ataupun tidak. Arigato;)

Tuesday, June 21, 2011

homemade hot choc drink

1 1/2 ts choco powder
1 cup milk
1 cup water
2 tbs sugar
a pinch of salt
mint leaves


-boil choco powder+salt + water.
-add milk. bring to a boil.
-add sugar+ mint leaves


-im not a big  chocolate fan, but i need it during my 'ding dang' time once in a month.

wassalam