Monday, September 26, 2011

kiwi pavlova

1st attempt.rupanya x susah nak buat dan x banyak bahan diperlukan. cuma kudrat memutar je diperlukan dek ketiadaan mesin putar.
pavlova.....crunchy di luar, lembut di dalam seperti marsmellow. Namanya diambil dari  nama seorang penari balet, Anna Pavlova.


 cara2:
-4 biji putih telur ( 120g)
-1 cwn gula kastor (200g)-blend halus
-1/2 sk esen vanila
-1sk cuka
-1/2 sb tepung jagung

topping:
-1cwn whipping cream (240ml)
-1 1/2 sb gula kastor
-1/2 sk esen vanila
-buah-buahan ikut suka

cara:
-panaskan oven 100-110 *c
-alas dulang membakar dengan parchment paper
- putar putih telur sampai kembang dan masukkan gula 1 sudu besar dan putar 5-7 minit hingga gula hancur. Tambah 1 sudu seterusnya dan putar lagi sehingga gula habis.
-untuk pastikan gula benar2 sebati, ambil sedikit sebatian dan rub antara jari. kalau rasa kasar atau berhabuk, teruskan putar. kemudian masukkan esen vanila.
-seterusnya dengan menggunakan senduk atau sudu, tambahkan cuka dan tepung jagung, kacau sehingga agak2 semuanya bercampur.
-tuang atas dulang pembakar. kalau boleh pastikan bahagian tengah lebih mendap dari bahagian tepi. Kalau malas pun tak pe.
-bakar selama 60-75 minit sehingga bahagian luar bertukar warna krim lmbut.
-buka sedikit pintu oven dan biarkan ia sejuk.


untuk topping, 
-sapukan atas pavlova, susun buah.boleh makan


option untuk membuat whipping cream kalau terasa whipping cream yang dijual tu mahal:

1 kotak fresh cream (200ml) sejukkan dalam peti beku selama 30 minit.

-Pukul dalam bekas yang berisi air batu diluarnya (bagi memastikan bekas tersebut sentiasa sejuk).
Bila dah kembang ,campurkan gula ikut suka manis dan pukul lagi sampai likat.



di bawah ni sumbernya: www.joyofbaking.com



No comments: