Wednesday, November 16, 2011

pelayaran & nasi lemak: 2 cerita yang tiada kesenambungan

Tengah melayari facebook sebentar tadi maka terjumpa secebis ayat ni yang telah di post oleh seorang bernama yama.



"Seseorαng yg αdα dαlαm hidup kitα hαnyα milik Allαh....kitα cumα pinjαm...tαpi segαlαnyα Allαh yg punyα...Jαdi bilα semuα ini αllαh yg punyα, mαkα diα berhαk buαt segαlα sesuαtu... Ðiα berhαk beri cintα,kαsih syg... diα juga berhαk tαrik bαlik semuα itu... Selαlu jugα ingαt bαhαwα αpα yg kitα rαsα terbαik itu belum pαsti menjαnjikαn yg terbαik untuk kitα... Ðαn αpα yg dirαsα αib & menyαkitkαn itu tidαk semestinyα pαhit di hujungnyα....Selαlu ingαt bαhαwα αpα yg Allαh buαt untuk kitα, αdαlαh yg terbαik untuk kitα.... Ðαri situ kitα αkαn mulα belαjαr erti redhα..... " kitα tidαk mαmpu mengαwαl αrαh tiupαn αngin, kitα hαnyα mαmpu mengαwαl kemudi pelαyαrαn kitα..."

~ Yama ~
this words keep me strong. tq



The muffin business is going well. Thanks to all of my friends who have been my loyal customers all the time.
i am now selling nasi lemak in Attavar on every Monday & Wednesday.
To order Plz contact my number +919845508117 one day in advance.

tq;)

Sunday, November 13, 2011

let it go





nasik lemakkk....nasik lemakkkk.....sape nak beli

Friday, November 11, 2011

masak tempoyak ikan patin + petai...fuhhh!

ha....apa nama ikan patin dalam bahasa omputeh?. catfish eh.
kat india ni harga dia murah ja...dalam rm 10 sekilo. dah lama saye nak masak tapi terpaksa ditunda sehinggalah tempoyak berjaya dibawa dari Malaysia baru2 ni.
Masalah utama dengan ikan patin ni adalah bau hanyir dia, kalau tak kena cara, terlalu hanyir sampai tak lalu makan.
so what i did is,
mula2 cari kat youtube berkenaan cara2 menyiang ikan patin beserta cara menghilangkan hanyir.
Few tips yang saye temui adalah.
- jangan potong muncung ikan dan ekor
- kelar ikan tanpa membuang isi perutnya terlebih dahulu
- kelar pada 4 bahagian. (carilah dalam youtube, ada punya)

hasilnya kalau sebelum ini ada yang perlu rendam 4-5 jam dalam air limau+asam jawa+tepung pun masih tak hilang2 hanyir, saya hanya perlu rendam dalam air limau nipis selama 30-45 minit.
Rasa dan baunya tak hanyir langsung.

Dan resepinya adalah:

-3 kelar ikan patin (500g)
-1 senduk besar tempoyak
-cili padi (ikut pedas)
-1 sb cili boh
-1/2 biji bawang besar
-2 keping asam gelugur
-garam
-gula
-1 buga kantan dibelah 4
-sedikit daun kesum
-1 1/2 cawan air
-petai. (ikut suka)
-1 inci kunyit hidup (atau 1 sk serbuk kunyit)

cara2:
-blend bawang+kunyit hidup+cili padi+ cili boh
-Gaulkan bahan di atas dengan tempoyak, asam gelugur dan campurkan air mengikut kepekatan yang anda suka
-panas kan dia atas api sederhana selama 3-5 minit
-masukkan ikan+ daun kesum+ bunga kantan+ petai +garam +gula
-biarkan mendidih.

best makan dengan ikan pekasam dan sambal belacan...fuhhh!

wassalam


Tuesday, November 8, 2011

appendisectomy : thanks to all

21.10.2011
Saye telah mengidam potato dill. setelah membeli segala keperluan, potato dill pun di masak dengan penuh kasih sayang dan perhatian. Lalu dimakan dengan penuh selera dan kelazatan.
Malangnya 30 minit selepas itu perut terasa memulas2...memaksa diri ke bilik kecil yang selesa itu. Dan begitulah setiap 15 minit berikutnya sehingga keesokan paginya

22.10.2011
Saye telah memonteng posting community dengan sesuka hati demi menyempurnakan nafsu mata sehingga petang. Makan sebiji buah kerana sudah tidak larat ke bilik kecil lagi

23.10.2011
Memakan sebiji buah juga.

24.10.2011
Rasanya perut sudah ok, Lantas saye telah ke posting dan planning untuk ke picnic keesokkan harinya bersama prev and prem.
Malam menjelang,perut terasa kelaparan yang amat,. Almaklum dah lama tak makan nasi. Lantas henpon dicapai lalu nasi beriyani di order. Akal bijak berbisik......*lepas hentam nasi beriyani ni, minumla teh pekat. confirm tak kena cirit birit lagi*
Jejari separa runcing rancak menekan kekunci laptop untuk mencari home remedies to cure diarrhea.
berikut adalah antara petua yang dijumpai.
1.minum teh pekat
2.minum air halia
3.minum air limau nipis
4.makan curd sedikit

so, akal bijak sekali lagi mencadangkan supaya mencampurkan semua sekali petua di atas dalam 1 cawan dan meminumnya dengan gembira.
ya...hasilnya....tak sampai 15 minit, perut memulas2, cirit birit kembali, muntah2,demam, pening semua ada.

conclusion: PADAN MUKA

25.10.11
seawal jam 730 pgi prem jemput dan menghantar ke hospital jothi casuality unit. Plan ke piknik dibatalkan serta merta. Doktor cadangkan supaya untrasound dilakukan sambil bertanya apakah punca keracunan makanan ini. Jawapannya adalah....my own cooking sir!
Keputusan ultrasound menunjukkan saya menghidap appendicitis, petang itu juga kena operate.
Lalu jam 3 saya dipakaikan gaun bedah, dan ditolak ke dewan bedah. (minor surgery: Laparoscopic appendisectomy). Masa tengah surgery, saya terjaga sekejap, tengok perut kena korek, lalu meracau2 sebentar sebelum ditidurkan semula oleh doktor. Jam 6 petang, tersedar,,tidur semalam di ICU .

26.10.11
dipindahkan ke ward biasa, tidur bertemankan prem dan prev yang tak jemu menjaga

27.10.11
keluar dari ward

28.10.11
Ponteng posting lagi sambil menunjukkan muka monyok depan skype. Lantas inche suami suruh balik, dia kata dia mahu bela. Tiket ke malaysia cuma ada via cochin. Train dan bas tiket ke sana semuanya habis. Mujur ada bas takda aircond. Lantas bertolak ke cochin pada malamnya...10 jam terhentak2 memang *best*.

29.10.11-7.11.11

Family bela, kemudian ke kedah, suami pula bela. Dapat juga berhari raya haji bersama2.

8.11.11
Sihat walafiat tiba di Mangalore


nota kaki~

-Tq very much pada inche suami, family, kawan2 di Mangalore, kawan2 tidak di mangalore
-SPECIAL THANKS to INCHE SUAMI yang sudi membonceng isterinya dengan motor seawal jam 4 pagi semata2 mahu mencarikan beliau Pasemboq. Pengorbanan anda amatlah dihargai ;)
-Tq juga pada yang mendoakan dari kejauhan secara diam2 mahupun tidak diam2

wassalam

Saturday, November 5, 2011

i once told someone
im not crazy for jewelries....so..i wont ask for it
im not really into branded stuffs..so its ok if u did'nt get me one
im not crazy for an expensive car..if i want one, i'll buy myself
i dont want your money..coz i have mine
i'll do what ever it takes to ease ur way
BUT only 1 thing
if im craving for food, plz plz plz get it for me
coz i cant hold it for long
coz i'll have a sleepless night thinking of it
coz it means a lot to me
coz it is the only thing that can make me happy again
at least for temporary
so the least you can do if you cant give your love  is to fulfill this small wish
and then i promise i will smile the whole day just for u