Friday, November 11, 2011

masak tempoyak ikan patin + petai...fuhhh!

ha....apa nama ikan patin dalam bahasa omputeh?. catfish eh.
kat india ni harga dia murah ja...dalam rm 10 sekilo. dah lama saye nak masak tapi terpaksa ditunda sehinggalah tempoyak berjaya dibawa dari Malaysia baru2 ni.
Masalah utama dengan ikan patin ni adalah bau hanyir dia, kalau tak kena cara, terlalu hanyir sampai tak lalu makan.
so what i did is,
mula2 cari kat youtube berkenaan cara2 menyiang ikan patin beserta cara menghilangkan hanyir.
Few tips yang saye temui adalah.
- jangan potong muncung ikan dan ekor
- kelar ikan tanpa membuang isi perutnya terlebih dahulu
- kelar pada 4 bahagian. (carilah dalam youtube, ada punya)

hasilnya kalau sebelum ini ada yang perlu rendam 4-5 jam dalam air limau+asam jawa+tepung pun masih tak hilang2 hanyir, saya hanya perlu rendam dalam air limau nipis selama 30-45 minit.
Rasa dan baunya tak hanyir langsung.

Dan resepinya adalah:

-3 kelar ikan patin (500g)
-1 senduk besar tempoyak
-cili padi (ikut pedas)
-1 sb cili boh
-1/2 biji bawang besar
-2 keping asam gelugur
-garam
-gula
-1 buga kantan dibelah 4
-sedikit daun kesum
-1 1/2 cawan air
-petai. (ikut suka)
-1 inci kunyit hidup (atau 1 sk serbuk kunyit)

cara2:
-blend bawang+kunyit hidup+cili padi+ cili boh
-Gaulkan bahan di atas dengan tempoyak, asam gelugur dan campurkan air mengikut kepekatan yang anda suka
-panas kan dia atas api sederhana selama 3-5 minit
-masukkan ikan+ daun kesum+ bunga kantan+ petai +garam +gula
-biarkan mendidih.

best makan dengan ikan pekasam dan sambal belacan...fuhhh!

wassalam


No comments: