Sunday, June 12, 2011

masak lemak cili api lagi. Ketam pulak

Ini adalah kali pertama makan masak lemak cili api ketam.
Selalu kat rumah mak akan masak kari ketam dia yang famous tu.
Banding harga ketam malaysia dengan india, RM 25 sekilo dengan Rs 80 (~rm 7).
Banyak beza kan. Jadi kalau masak ketam kat malaysia mesti nak masak lauk yang sedap, tak berani nak try and error sangat, Takut bazir hheehehe. Dulu pernah try masak satu lauk ketam..
Rasa macam tahi kut (walaupun tak pernah makan tahi). 
Beberapa hari panaskan pun tak lalu makan.
Lantas dibuang ke tanah..
Tapi masak lomak cili api ketam ni not bad.
Kalau bagi baba makan, mesti dia tambah 2 kali (kari ketam baba tambah 3 kali)
Kalau nak bagi ranking. Dia nombor dua selepas kari ketam.
Nombor tiga adalah deep fried masala crab kat restaurant attavar,heheheh

2 ekor ketam bersihkan
1 kotak santan
3 keping asam gelugur
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1sb cili boh*
1 serai (ketuk)
10 biji cili api*
1sb serbuk kunyit*
garam*

* 'kisar halus"

cara dia
-gaul ketam+bahan kisar+asam gelugur+ serai dalam periuk. Didihkan bahan kisar atas api kecil sampai agak2 cili masak
-then curah santan + sedikit air.  didihkan.



Tips: 
Nenek kata, kalau nak masak masak lomak dengan makanan laut eg: ikan dsb, guna lah bawang.
tapi kalau ayam, tak payah taruh bawang.

psssst~
-suka makan dengan kicap manis.
-suka lebihkan cili api sampai makan tak boleh bernafas
-baca lah, pengembara bumi hijau
-tengah exam 3rd sessional ni.
-tak sabar nak pakai sari 18 hb ni. entah apa rupalah agaknya

wassalam

No comments: