Teruja sebab kek ni jadi dengan hanya microwave selama 2.30 minit!
Pada mulanya saya agak ragu-ragu dengan kesahihan teknik ini, but i decided to give a try..
Tak sia-sia percubaan pertama, hasilnya awesome!.
Kek ini masak keseluruhan from top to bottom, lembut, not dry, and the sweetness is just nice.
Kuncinya....hanya perlu ikut sukatan dengan betul sahaja.
Maka petang tadi saya p membeli measuring spoon dan measuring cup.
(nak measure betul-betul punya pasai)
selama ni main agak-agak ja pakai sudu biasa dan pakai cawan biasa ;)
Ini ha rupa dia. Jakun jugak sebenarnya, sebab saya tak pernah beli bende ni
1. measuring spoon - harga rs 17
-datang dengan 4 sukatan iaitu 1/2 tsp, 1 tsp, 1/2 TBSP, 1 TBSP
markings on the spoon.camera phone cikai, so tak berapa nk tajam fokusnya. |
2. measuring cup - harga rs 50
- 1/4,1/3,1/2,1 cup
Advantages membuat kek ini:
-jimat masa
-jimat bahan, tak perlu baking powder, butter and baking soda
-boleh di variasikan ikut selera
-tak perlu leser butter dalam mug, it wont stick to it
-sesuai untuk orang solo macam saya yang nak makan kek sekadar merasa
-boleh buat birthday surprise tengah malam untuk yang tersayang. taruk seketul lilin je kat atas die kan....
Nah cuba lah,
-4 TBSP multipurpose flour (tepung gandum ler)
-4 TBSP sugar
-2 TBSP choc powder
-2TBSP whisked egg (2 tb spoon only ok)
-3 TBSP cooking oil
-3 TBSP milk
-3 TBSP choc chips ( i omit this coz i dont like it)
-splash of vanilla / cinnamon/ mint or what ever u like (jangan letak banyak vanilla, nanti tak jadi)
put everything in the mug. stir until all mixed. microwave for 2 minutes 30 seconds.
Tak percaya lagi? ha tengok video ni pulak
ni lah hasil yang saya dapat,
mula-mula dia akan inflate macam nak tumpah, lepas tu dia akan deflate ke size ini. |
deko sikit-sikit |
see...nampak lembut tak |
pssst~
cuma suka buat benda-benda yang disukat menggunakan sudu dan cawan. Once kena pakai penimbang, saya mula hilang pertimbangan.
2 comments:
wakakaka! akak suker ... so easy!
aah..kite pun...teruja x hbs lg
Post a Comment