Friday, April 8, 2011

Telur pun boleh?

Hebatnya China dalam bab tiru - meniru.
Bukan dalam bab2 elektronik aja...telur tiruan pun depa buleh buat. hehehehe...
Kagum...




CARA MENGENAL TELUR PALSU TIRUAN
1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.


Pesanan pihak penaja~

Jadilah pengguna yang bijak. Berhati2 memilih telur. ;)

No comments: