Thursday, April 14, 2011

Bebola kentang ketam

sumber dari Hana's family blog
cuma dah dimodify modify sikit 

bulat kecil bulat kecil bulatlah besarrr



Bahan-bahan
  • 3 cawan 'aloo mash' (potato flakes) + air panas sampai jadi mashed potato consistency
  • 300g isi ketams (dari sekilo ketam)
  • 1/2 sk serbuk lada putih
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar mayonis
  • pati ikan bilis atau ayam (dah cukup masin so saye tak tambah garam)
Untuk Saduran

-telur
-bread crumb
-whisked egg

caranya
-gaulkan semua sekali dan bulat-bulatkan
-golekkan atas tepung gandum, kemudian celup atas whisk egg dan golek semula atas bread crumb
bende ape kat belakang die?
-deep fry sampai kuning. (saye punye warna brown gelap sebab saye suke makan bende yang dah nak dekat hangus)

*bahan-bahan modify adalah berwarna merah

ni lah rupa aloo mash tu. senang je. just curah air panas and ready ;)

 wassalam

No comments: