Tuesday, December 14, 2010

lakse kundia

ikan kembong dah 2minggu dalam peti
laksa kering dah 4 bulan tak berusik
ok buat laksa
tapi daun kesum dan bunga kantan x da
tak pe, xyah masukkan
kite tukar laksa penang kepada
LAKSA KUNDIA....

-1 kg ikan kmbung (rebus dengan sedikit garam kemudian asingkan isi dan tulang) air rebusan jangan dibuang
-1 biji bawang besar
-3 cm belacan
-3 -4 keping asam gelugur
-hiasan2 daun2 seperti timun, telur, bawang,cili hiris dll

~kisar tulang ikan sampai hancur (sy guna pengisar kering)
~blend isi ikan+ bawang+ belacan
~curah dalam air rebusan ikan kembung
~+ asam gelugur dan tulang ikan yang sudah di kisar sampai hancur
~biar mendidih dan tambah garam ikut selera



psst~ baru balik dari manipal. trip yang berbaloi2, nanti cheq cerita
wassalam

No comments: