Wednesday, December 22, 2010

kari ikan tuna@tongkol@ kepala ikan

Baru tau ikan tuna adalah ikan tongkol. 

untuk makan sorang2 atau 2 orang

bahan:

3 kelar ikan tuna (termasuk kepala ikan)
3 biji/helai? cili kering
1 bawang besar dimayang
3 bawang putih diketuk
1 cm halia diketuk
1 sb tomato puri
1 sb cili boh
sepeket 50 sen serbuk kari ikan (2 sb lbh kurang)
2 urat daun kari
rempah 4 beradik (1 kayu manis, 1 bunga cengkih dan lawang, 1 buah pelaga)
1sk halba
sebiji tomato belah empat
bendi
1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugur

cara:

~tumis daun kari,cili kering bawang dan halia sampai kekuningan
~campur rempah 4 beradik dan halba
~campur serbuk kari dan cili boh yang telah dijadikan pes.goreng sampai pecah minyak
~masukkan ikan, tomato puri dan 1 cawan air, biar mendidih
~masukkan tomato dan bendi dan santan. Tambah air jika perlu
~garam dan asam gelugur. biar mendidih seketika




pssst~makan dengan nasi panas, sambal belacan, ikan masin cekik leher, uh...berpeluh idung.

wassalam

No comments: