Tuesday, December 21, 2010

karipap sardin

Mak, harini dah tersilap peksalah. 
Ingatkan viva, punyalah pulun study pukul 3 pagi.
Berlenggang2 ke sekolah dengan buku nan sekeping, 
Sampai lab, tengok semua orang bentang macintosh sheet dan keluarkan instrument.
Dalam hati berkata 'baguih no depa ni, time peksa viva pun depa bleh nak prektis buat wire bending'
Then tertanya pula kawan sebelah "what time is the viva? i havent finish reading ohh"
She answered, "eh today is practical exam la Wan... viva is tomorrow'
(aiseh macam mane bleh set mind terbalik plak ni) Muka cuaks
And i didnt bring any instruments (kan datang berlenggang)
Hmmm jumpa teacher " cikgu, can i go to the toilet?"
and rush back to pick up the instruments..
The exam went well, Insyaallah
esok pulak viva

layan karipap sardin sat (10 keping)

puff 
-1 cawan tepung gandum + 1/4 cawan minyak masak +1/4 sudu kecil garam + 1/4 cawan susu sejuk @ air ais +  1 telur
-gaul semua, uli sampai jadi doh

inti
- 1 tin kecil sardin (kat spar rs 90)
- 1 bawang besar potong dadu
- 1 biji kentang potong dadu
- 1 sudu besar cili boh
- 3 bawang putih (kalau mahu)

~tumis bawang menggunakan minyak seminimal munkin. Kemudian + cili boh. lepas dah garing tambahkan sardin hancur dan kentang, 
~tambah air dalam 1/2 cawan dan biar mendidih sampai air kering dan kentang empuk. tambah garam


psst~ saye suka buat karipap pakai minyak masak menggantikan butter sebab tak melekat with each other dan bila goreng lagi garing . ada orang panas kan dulu minyak baru tambah dalam tepung. Ikut la nak macam mana cara, saya suka campur ja semua x yah panas2kan.  tapi ok ja konsistency,macam x da beza dgn panaskan minyak

wassalam

2 comments:

fizzi shamsudin said...

Salam kak syami..
nasib baik terbalik practical ingatkn viva.kalau tersalah viva ingatkan practical,lg haru,he2..xpe,practical taram je wat,x yah study..kawan2 akak tgh pulun study utk viva,akak dah leh lepak2,bagus3,ha2..
gud luck ye akak..slmat bercuti nnti.

makmah said...

thanks fizzi =)