Sunday, November 14, 2010

nasik ayem serai goreng garing

ha sape punye keje perkenalkan saye pada nasik ayem goreng garing kat luar uia ni?
kan dah terbayang2 tak buleh tido malam mengidam.isk isk.. ayam die serius sedap dan garing sampai boleh kunyah2 tulang  die ok. nasib ade stock ayam dalam fridge,kalau x maunye terseksa nak tunggu sampai esok baru boleh beli ayem. hehehehe.. ok kredit to kedai tu.tapi tak tau nama pulak, budak2 uia tau rasenye. kalau lalu uia singgah2 lah ke sana :). 

amount : untuk makan sorang2. kalau zaman duduk hostel kire macam makan dekat celah locker senyap2 lah kan

nasik ayemnye:
1 cawan beras basuh dan tos
1 cawan chicken stock (bagai nak rak buat chicken stock aritu. sy xpercaya pada maggie atau knor stock.macem kurang kick) 
1 cawan air
3 bawang putih, chopped
1 serai ,ketuk
1 cm halia ,ketuk
minyak sapi suku cawan
garam ikut suka

~tumis rempah beradik dalam myk sapi, +halia+garlic+serai, kacau sampai naik bau
~masukkan beras, goreng dalam 5-10 minit
~masukkan chicken stock+air+garam. biar nasi masak

ayemnye:
5 ketul ayem+air 3 cawan+bawang hiris+halia ckit+bawang putih+garam+daun sup = rebus buat sup
keluarkan ayem, gaul dgn garam kunyit +serbuk kari sikit+garam/madu (ikut suka nk manis atau masin) =goreng garing2 dalam minyak panas

sambal cilinye:
3 sb cili boh+halia 0.5cm+bawang puteh sebijik+ 1 sk cuka + garam+ gula (manis2 sikit lebih afdhal)+1 senduk besar sup

~panaskan atas api kecil sampai jadik consistency yang dekat kedai tu

pS~ buleh tak masukkan dlm menu jualan?<wink! wink!>





No comments: