Sekarang tengah peak musim panas di Mangalore sampaikan nak keluar rumah pun fobia. Sehari mandi dekat 8 kali. Tapi yang bestnya musim mangga akan tiba. Musim stoberi pula bakal berakhir...
So petang semalam p "mango hunt" sat kat SPAR.. nampak macam harga tertera rs 44 sekilo. (wah murah!).
Lalu mangga dikaut sebanyak- banyaknya. Time nak bayaq rupanya2 harga dia adalah rs 144 sekilo. Entah dari mana nombor satu tu muncul tiba2, haiz!... habis sudah duit belanja untuk bulan ni. Nampak gaya balance lagi seminggu lebih ni kenalah makan apa-apa bahan yang ada di rumah.
Saya jumpe resepi ni kat blog seseorang, tapi dah tak ingat blog mana...thanks kat hamba Allah tersebut.
bahan-bahan
-1cawan pulut
-1/2 sk garam
-1 cawan santan
-gula perang (ikut suka manis)
-daun pandan @ 1/3 sk esen pandan
-1 sk tepung jagung (bagi kuah pekat)
-mangga
cara-cara
-rendam beras pulut selama 1 jam atau 2 jam atau semalaman
-kemudian kukus selama 25 minit, atau sampai masak
-kemudian keluarkan, gaul dengan 1/4 cawan santan+garam
-kukus lagi selama 20 minit
kuah~ baki santan+ pandan+gula perang di panaskan atas api kecil.
~ agak2 santan dah panas campurkan tepung jagung yang telah digaul dengan sikit air
~makan dengan pulut dan mangga
pssst~ pastikan santan tak berketul2@ overcooked
-rasa macam nak berkampung dalam city centre. ade ekonnnn.....
-tengah dalam proses berjimat cermat secara MAKSIMA
wassalam
2 comments:
ehem2..berjimat cermat??faham2..he2..
syok usik2 org nih...:D
haha,,,,fizzi.....seronok bebenor ngusik orang yeeerrrr
Post a Comment