Dah rupe macam ayam bakau pun ade,
Chicken adobo adalah dish mudah dari Filipina.
Ada tangy taste sikit2. Kalau nak masin boleh, nak manis2 pun boleh.
Saya campur rasa masin dan manis. hurm lapau nye...
gambar yang saye amik tak pernahnye nak lawa |
serving: untuk makan sorang2 depan laptop
-2 ketul ayam
-setengah biji bawang besar hiris
-1 bulb bawang putih india. (cincang) @ 5 biji bawang putih malaysia
-1 inci halia, hiris
-1/3 sk serbuk lada hitam
-2sb kicap masin
-1sb kicap manis
-1sb cuka
-2sb minyak masak
-1 bay leaf
-1/3 cawan air
the cara2 is,
-marinate ayam dengan kicap, cuka dan separuh dari bawang putih selama 30 minit
-panas kan minyak, goreng halia, baki bawang putih, bawang besar sampai naik bau.
-masukkan ayam yang telah dimarinate, lada hitam, bay leaf,air
-slow cook sampai air kering.
pssst~
-nak guna kicap masin sepenuhnya pun boleh.terpulang cita rasa memasing
-saya taruh air untuk slow cook supaya ayam betul2 masak luar dalam
-nak beli camera balik nanti supaya dapat rakam gambar kat india. dah final year kan.
-mus dah nak balik india. saya sangat happy menunggu
-mus dah nak balik india. saya sangat happy menunggu
-nak balik malaysia
-nak kawen
2 comments:
eeh,sy nmpak pssst yg bwh sekali tu..he3..alhamdulillah,seru on d way,hik3..
haha,,,tajamnye mate awak ye fizzi
Post a Comment