Friday, February 25, 2011

caramel prawn.(vietnam style)

im gonna add this to my new favourite.

10 ekor udang bersihkan dan perap 20 mins dengan;-
-1sb sos ikan
-1/2 sk serbuk lada hitam
- 1 bawang kecil dadu kecil2
-sikit daun bawang dihiris halus (optional)

panaskan 2 sb minyak .kemudian tambah 2 sb gula pasir, kacau dang biar gula cair serta tidak bergumpal.
masukkan udang yang dah diperap+ 1/5 cawan air. kacau sampai udang masak dan serap suma kuah.


.- orang boleh fikir macam2. hanye kite yang tau ape yang kite pnh rase. pokoknya. sabar, redha saja=)

3 comments:

fizzi shamsudin said...

Wahhh,udang!!!suka3,he2..

bgh said...

ak dok umah aku da bosan kena makan lauk yg kita masak sendiri...

tp ak tgk tiap2 hri boleh tahan jugak. semua lauk sapan. sedap nau agaknya ak masak

Anonymous said...

tau x pe,duk obersi sah sah le kne masak sendrik, balik gumah pun kne masak sendrik jugak. ak masak je pastu x makan. kenyang pas amik bau.xselero. rase de cenggitu jugak. bik petang2 lari p gumah nenek makan laok de. x gitu