Sunday, January 2, 2011

sambal udang petai

kunci untuk menyedapkan sambal udang atau apa2 masakan seperti mee goreng adalah AIR REBUSAN UDANG.
Jadi setiap kali anda bersihkan udang, kulit dan kepala udang janganlah dibuang. Banyak gunanya... rebuskan ia, tapiskan dan simpan dalam freezer.
Di bawah ni adalah sambal udang. Alang2 kat SPAR banyak udang. rs223 sekilo. grab lah.
untuk mana2 resepi sambal, saya lebih suka guna bawang besar semata2. kalau suka atau rajin, boleh la tambah bawang putih. Tapi bawang besar semata x da beza rasanya. Lagi menyengat tekak saya.

bahan. 
-udang 1/2 kilo (lg half simpan boleh masak lain kali)
-2  bawang besar blend
-cili boh satu senduk besar (4-5 sb lbh kurang)
-isi petai
-1/2 sb pati ikan bilis atau pati ayam (optional je)

cara
~udang dibersihkan. Kepala dan kulit udang direbus dengan 1/2 atau 1 cawan air sampai mendidih.
~petai digoreng dalam minyak tumis sebentar selama 3 minit, angkat dan ketepikan
~tumis bawang sampai naik bau menggunakan minyak yang sama. kemudian masukkan cili boh dan biar pecah minyak
~masuk udang,pati ikan bilis atau ayam,dan air rebusan udang. biar mendidih atau kering mengikut consistency yang anda suka.
~tambah garam jika perlu

wassalam

1 comment:

anas said...

ape mnde itam je ni