Tuesday, January 4, 2011

brokoli tiram berkacang

tak tau lah apa nak bagi nama kat laok ni. ikut nama atas ok lah ye. 
makan sorang atau 2 orang.

bahan
~brokoli
~anak jagung dan cendawan (terjumpa dalam peti ais)
~5 biji bwang putih (ketuk)
~2-3 sb sos tiram
~1/3 cawan air rebusan kepala udang (kalau tak da pakai ja air biasa)
~kacang tanah 2sb



cara
~kacang tanah disangai atas api, buang kulit dan blend separa hancur
~tumis bawang putih menggunakan minyak bijan kalau ada, x da pun xpa. guna minyak biasa
~tambah sayur air dan sos tiram, biar mendidih dan hampir kering. 
~gaul dengan kacang tanah, dan tutup api




pssst~ 
1. untuk masakan sayur yang melibatkan sos tiram, saya suka guna bawang putih semata2 dalam kuantiti yang agak banyak. Terasa macam masakan cina. Kalau nak tambah bawang merah pun boleh tapi rasa dia akan beza sikit, tak caya cuba try
2. saya suka masak cepat2, so api yang digunakan besarrrr.. macam cina juga
3. Bagi yang tak suka laok yang kering, kalau tak mau biar air kuah kering, boleh la tambah 1sk tepung jagung masa hampir masak, kacau2 dan kemudian tambah kacang tanah. tutup api
4. Kat rumah saya dah ada stok kacang tanah hancur. Biasa saya beli dalam kuantiti yang banyak, sangai dan buang kulit dan blend dan simpan dalam bekas kedap udara. Jadi menjimatkan masa memasak 

wassalam



***** nak pekse. sedang masa kritikal. memerlukan 100% tumpuan atas semua subjek. mengelakkan dari memikir sebarang bentuk distraction ketika ini. harap maklum



No comments: