Sunday, May 15, 2011

kuih sagu mata ikan

Malam tadi berpoya-poya di rumah Mus n Zimah. Layan cerita hantu..dah lama tak lepas gian.
Nak tengok sorang- sorang takut. 
Farah pun ada sekali, dapat merasa portugese egg tart dia yang sedap tu.
serius sedap! filling yang gebu, crust yang crispy n soft. (makan sambil tutup mate. manghayati).Nak tunggu buat sendiri.....paham-paham sendirila.
Farah buka bakery kecil-kecilan kat rumah dia "fluffy dough bakery".
Sapa-sapa yang nak order kek farah boleh directly kontek kat phone farah atau kat FB dia.
Selaku bekas teman serumah farah yang selalu dapat merasa hasil air tangannya...
sangat2 mengrekemenkan kalau korang nak order pape. Sedapppp....

Kite ni buat kuih campak2 jer sebab pakai cawan n senang.

-2cawan sagu mata ikan (rendam sejam dalam air kemudian tos kan)
-2cawan air
-1 1/3 cawan gula
-pewarna hijau
-perasa pandan
-kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam


cara dia
-didihkan gula dalam air sampai larut. tambah pewarna dan perasa pandan
-kecilkan api, curah sagu, kacau sentiasa sampai likat.
-curah dalam bekas. sejukkan. potong2 dan gaul dengan kelapa parut






1 comment:

MomoN said...

sedaaaaaaappppp!!!
nk lagi..!!!
laksa pun sedap sgt!!!