layan gambar dulu ~
bahan-bahan
-320 g tepung gandum
-1 sk garam
-2 sb gula halus
-1 sk serbuk lada hitam
-140 ml susu (suam)
-1 1/2 sk instant yeast
-1/2 sk bread improver
-1/2 sk bread softener
-1 biji telur
-1sb mentega
-5 batang sosej (5 cm panjang) saya guna cap yummies } dicelur-2 keping cheese dale
cara-cara.
-Belah ditengah-tengah sosej (jangan putus) dan sumbatkan cheese seperti gambar .ketepikan
-satukan semua bahan kecuali mentega.
-Uli sampai jadi doh. lebih kurang 15-20 minit. Kemudian baru ulikan dengan mentega sekejap sampai sekata.
-Tutup bekas dengan plastik cling. Biarkan naik selama 45 minit.
-Uli lagi sekali.dan bahagikan kepada 5 bahagian. Roll panjang-panjang dan lilitkan keliling sosej.
-Susun doh yang siap dililit berjarah 2 cm antara satu sama lain.
-tutup dengan plastik cling bekas tersebut dan biarkan naik selama 1 jam.
-sapu dengan kuning telur, tabur biji selasih, picit sos diatasnya
-bakar 180*c selama 17-20 minit
psst~ saya guna 4 sosej, terkurang satu pule
wassalam
2 comments:
mati2 aku ingat yg pusing2 tu cheese. rupanya doh roti..
adek ak lglaa. de igt ak taruk sosej atas taik.
Post a Comment